11. september 2001: Operation Cyclone

Image

Terrorangrepet 11. september 2001 er og blir en av de mest definerende hendelsene i vårt århundre. Mange unge i dag vet ikke hvor sterkt inntrykket av å se mennesker hoppe ut av skyskrapere og inn i døden var. Sørgelig nok viste det seg å være deres siste løsning. Nå som vi tyve år etter ser tilbake på angrepet, hva skjedde egentlig?

I løpet av tre segmenter vil vi i denne serien av artikler se på: 1) hva som ledet opp til en av de viktigste begivenhetene etter år 2000, 2) kikke på teorier rundt selve angrepet og 3) se på ettermælet av hendelsen. Dette er den første delen av artiklene. Vi starter altså med hva som ledet opp til 11. september 2001.

Det offisielle narrativet

Før vi setter i gang tar vi en kjapp kikk på hva som offisielt sett gjenspeilet seg 11. september:

19 arabere har blitt plantet av gruppen Al-Qaeda i USA over flere tiår. Noen av disse terroristene har tatt kurs i flyvning, og det er disse som angivelig har tatt over styringen av passasjerflyene 11. september. Fire passasjerfly blir kapret. Ett flyr inn i det sørlige “Twin tower” tårnet, et annet i det nordlige. Et fly krasjer inn i Pentagon, et annet krasjer i et jorde i Pennsylvania.

Timer etterpå vet vi hvem mesterhjernen bak disse grusomme handligene er. Osama Bin Laden, leder av Al-Qaeda. Han befinner seg i en hule i Afghanistan og resten er historie. En 20 år lang krigshistorie; Amerikas så langt lengste okkupasjon av et annet land.

Vår venn, Osama

Det offisielle narrativet om hendelsene rundt 11. september er den vi alle kjenner godt. Men allikevel er det mange motstandere av denne versjonen som peker til at ny informasjon gir oss et nytt perspektiv på en av de mest infamøse dagene i terrorismens historie. Vi skal kikke på Osama bin Laden, men før vi kommer mer konkret inn på hvem han var må vi snakke om krig, nemlig Sovjet-Afghan krigen som holdt på i ni år – fra desember 1979 til februar 1989.

Det kan være lett å misforstå denne konflikten. Sovjetunionen og den Demokratiske Republikken av Afghanistan er nemlig allierte i denne perioden, men ut ifra navnet på krigen kan det virke som om at landene er i konflikt. Det stemmer ikke. Fra 1956 hadde landene regelmessige militære samarbeid og på 70-tallet sendte russerne rådgivere og spesialister til Afghanerne. Krigen spiller seg altså ut med Sovjetunionen og den Demokratiske republikken av Afghanistan på den ene siden, og motstandsgruppen Mujahideen på den andre.

Under den denne krigen bestemmer Amerikanerne seg for at de ønsker å støtte de lokale motstandsgruppene – de ønsker nemlig en proxy-krig med Sovjetunionen. Sunni Mujahideen består av syv mindre fraksjoner, og flere vestlige nasjoner bestemmer seg for å støtte de.

I denne perioden støtter CIA disse fraksjonene med trening og våpen; de hjelper til med å sette opp Afghanske baser hvor militante islamister trenes i sabotasje, guerrillakrigføring og i å lage bomber. En av disse militante islamistene som trenes opp er vår venn, Osama Bin Laden.

Osama bin Laden, blir født i Riyadh, Saudi Arabia i 1957 og var sønn av milliardær Mohammed bin Laden, hvor deres familie hadde nære bånd til den saudiske kongefamilien. Han vokste opp som sunnimuslim og studerte senere i livet økonomi og bedriftsadministrasjon, og fun fact om Osama for alle fotballfans: han var Arsenal fan. Han interesserte seg spesielt for religion under studietiden sin, og ble en anti-semitt som mente at jødene stod bak mesteparten av ondskapen i verden. Altså ikke noe godt utgangspunkt.

Interessen vår for bin Laden kommer senere i hans liv da han i 1979 dro til Pakistan for å hjelpe Mujahideen. Sammen med Abdullah Azzam bruker han penger og maskineri fra sitt eget byggefirma for å støtte opprørsgruppa. Han er aktiv i regionen og fungerer som en ledsager mellom afghanske krigsherrer og saudiarabiske etterretningsoffiserer. Han uttaler sterk misnøye over hvordan det afghanske folk blir behandlet.

Bin Laden er tydeligvis en fredelig kriger i denne konteksten.

Det er altså i denne perioden hvor bin Laden befinner seg i midtøsten at CIA gjennom “Operation Cyclone” bevæpner og finansierer Mujahideen. I tillegg til CIA hjelper MI6 til fra britisk side. Operasjonen var opptatt av å støtte militære islamistgrupper så vel som jihadister – slik som Osama bin Laden. Totalt sett sponset land som Kina, Saudi Arabia og USA, Mujahideen med opp mot 12 milliarder dollar.

Vestlig sponset terrorisme

Så, hva er koblingen til 11. september 2001? Kritikere av “Operation Cyclone” peker på at etterretningstjenester som CIA og MI6 har vært med på å dyrke terrorister. Gjennom støtte på milliarder av dollar har ekstremister ikke bare fått penger, men trening i guerrillakrigføring og i å lage bomber. Militære treningsleirer ble laget for å trene opp islamistene i å kjempe mot Sovjet-Afghan-alliansen, men hva skjer når konflikten er over?

Når Sovjetunionen først trekker seg mister Amerikanerne interesse (iallfall i en periode), men de stopper ikke helt å støtte Mujahideen – det fortsetter de med helt til 1992. Det er også viktig å få med seg at Ramzi Yousef som angivelig planla 1993 bombeangrepet på World Trade Center hadde oppholdt seg på en Al-Qaeda treningsleir i Afghanistan.

Så hva er poenget? Hvorfor driver så kalte oppegående vestlige nasjoner og finansierer og trener opp militante islamister?

Vi fortsetter historien i neste del av artiklene: Operation Northwoods.

—————————————————————————

Info:

Takk for at du leser Ytringsforum!

Ønsker du å bidra med eget innlegg? Vi ønsker at alle får muligheten til å ytre seg uavhengig av politisk perspektiv. Den eneste regelen vi har er: ingen rasisme. Vi har ikke noe problem med deg om du er rasist, vi bare ønsker ikke de ytringene hos oss. Send en mail til: ytringsforum@protonmail.com

Ytringsforum er gratis, og vil alltid være gratis utenom mulighet for ekstrainnhold for spesielt interesserte lesere i framtiden. Ønsker du å støtte oss med en finansiell donasjon kan du gjøre det via kryptovalutaen Monero. Vår donasjonsadresse for Monero er:

4AAP4z5DSJ4GVf2twFk4Py54pBaiWnsHHTqLSNym8TvXj8H4L6oVYp8gHEuTuXFZMXLjNMmexPZLvUfHzcgvLmdoFp8H41n